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Influence of Dietary Vitamin A and Iron Deficiency on Hematologic Parameters and Body Weight of Young Male Wistar Rats
Influencia de la vitamina A dietética y la deficiencia de hierro en los parámetros hematológicos y el peso corporal de ratas Wistar macho jóvenes
dc.contributor.author | Restrepo Gallego, Mauricio | |
dc.contributor.author | Díaz, Luis E. | |
dc.date.accessioned | 08/19/2022 12:27 | |
dc.date.available | 08/19/2022 12:27 | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Restrepo-Gallego, M., & Díaz, L. E. (2020). Influence of dietary vitamin A and iron deficiency on hematologic parameters and body weight of young male wistar rats. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science, 59(1), 17-23. | es_CO |
dc.identifier.issn | 1559-6109 | |
dc.identifier.other | https://www.ingentaconnect.com/content/aalas/jaalas/2020/00000059/00000001/art00003 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10818/51396 | |
dc.description | 6 páginas | es_CO |
dc.description.abstract | Micronutrient deficiency is one of the most prominent public health concerns; in particular, vitamin A and iron are determinants of appropriate development, and vitamin A influences iron homeostasis and metabolism. Here we compared the effects of diets that were sufficient and insufficient in vitamin A and iron on the hematologic parameters and body weight of rats. Male Wistar rats were randomly divided into 5 dietary groups (n = 7 per group): adequate in iron and vitamin A (control); adequate in iron but low in vitamin A (FesvAi); adequate in iron but lacking vitamin A (FesvAd); low in iron but adequate in vitamin A (FeivAs); and low in both iron and vitamin A (FeivAi). After 6 wk, rats showed significant differences in serum iron relative to the control diet (control, 256 ± 44 μg/dL; FesvAi, 220± 16 μg/dL; FesvAd, 181 ± 15 μg/dL; FeivAs, 131 ± 44 μg/dL; FeivAi, 75 ± 19 μg/dL). Rats on iron-deficient diets showed reduced Hgb values relative to the control diet (control, 15.9 ± 0.7 g/dL; FeivAs, 13.2 ± 1.6 g/dL; FeivAi, 12.9 ± 1.0 g/dL), MCV (control: 57 ± 10 fL; FeivAs, 48 ± 10 fL; FeivAi, 44 ± 3 fL), and Hct (control, 53% ± 2%; FeivAs, 44% ± 5%; FeivAi, 42% ± 8%). All of the experimental dietary groups showed significant differences in reticulocyte count when compared with the control group (control, 2.7% ± 2.2%; FesvAd, 0.6% ± 0.2%; FesvAi, 0.3% ± 0.1%; FeivAs, 1.2% ± 0.2%; FeivAi, 0.6% ± 0.5%). The mean difference in body weight for the experimental groups, relative to the control group, was 30 ± 10 g. These results suggested that, in young male Wistar rats, both iron and vitamin A are essential to cause increases in body weight and various hematologic parameters. | en |
dc.description.abstract | La deficiencia de micronutrientes es uno de los problemas de salud pública más destacados; en particular, la vitamina A y el hierro son determinantes del desarrollo adecuado, y la vitamina A influye en la homeostasis y el metabolismo del hierro. Aquí comparamos los efectos de las dietas que eran suficientes e insuficientes en vitamina A y hierro en los parámetros hematológicos y el peso corporal de las ratas. Las ratas macho Wistar se dividieron aleatoriamente en 5 grupos dietéticos (n = 7 por grupo): adecuado en hierro y vitamina A (control); adecuado en hierro pero bajo en vitamina A (FesvAi); adecuado en hierro pero carente de vitamina A (FesvAd); bajo en hierro pero adecuado en vitamina A (FeivAs); y bajo en hierro y vitamina A (FeivAi). Después de 6 semanas, las ratas mostraron diferencias significativas en el hierro sérico en relación con la dieta de control (control, 256 ± 44 μg/dL; FesvAi, 220± 16 μg/dL; FesvAd, 181 ± 15 μg/dL; FeivAs, 131 ± 44 μg /dL; FeivAi, 75 ± 19 μg/dL). Las ratas con dietas deficientes en hierro mostraron valores reducidos de Hgb en relación con la dieta de control (control, 15,9 ± 0,7 g/dL; FeivAs, 13,2 ± 1,6 g/dL; FeivAi, 12,9 ± 1,0 g/dL), MCV (control: 57 ± 10 fl; FeivAs, 48 ± 10 fl; FeivAi, 44 ± 3 fl) y Hct (control, 53% ± 2%; FeivAs, 44% ± 5%; FeivAi, 42% ± 8%). Todos los grupos dietéticos experimentales mostraron diferencias significativas en el recuento de reticulocitos en comparación con el grupo de control (control, 2,7 % ± 2,2 %; FesvAd, 0,6 % ± 0,2 %; FesvAi, 0,3 % ± 0,1 %; FeivAs, 1,2 % ± 0,2 % ;FeivAi, 0,6% ± 0,5%). La diferencia media en el peso corporal de los grupos experimentales, en relación con el grupo de control, fue de 30 ± 10 g. Estos resultados sugirieron que, en ratas Wistar macho jóvenes, tanto el hierro como la vitamina A son esenciales para causar aumentos en el peso corporal y varios parámetros hematológicos. | es_CO |
dc.format | application/pdf | es_CO |
dc.language.iso | eng | es_CO |
dc.publisher | Journal of the American Association for Laboratory Animal Science, | es_CO |
dc.relation.ispartofseries | Journal of the American Association for Laboratory Animal Science, 59(1), 17-23. | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.source | Universidad de La Sabana | es_CO |
dc.source | Intellectum Repositorio Universidad de La Sabana | es_CO |
dc.subject | Vitamin A | en |
dc.subject | Hematologic Parameters | en |
dc.subject | Body Weight | en |
dc.subject | Young Male Wistar | en |
dc.title | Influence of Dietary Vitamin A and Iron Deficiency on Hematologic Parameters and Body Weight of Young Male Wistar Rats | en |
dc.title | Influencia de la vitamina A dietética y la deficiencia de hierro en los parámetros hematológicos y el peso corporal de ratas Wistar macho jóvenes | es_CO |
dc.type | journal article | es_CO |
dc.type.hasVersion | publishedVersion | es_CO |
dc.rights.accessRights | restrictedAccess | es_CO |
dc.identifier.doi | 10.30802/AALAS-JAALAS-19-000020 |
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