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Effect of homogenization methods on the physical stability of nutrition grade nanoliposomes used for encapsulating high oleic palm oil
Efecto de métodos de homogeneización sobre la estabilidad física de nanoliposomas de grado nutricional utilizados para encapsular aceite de palma alto oleico
dc.contributor.author | Beltrán, Juan David | |
dc.contributor.author | Ricaurte, Leidy | |
dc.contributor.author | Bauer Estrada, Katherine | |
dc.contributor.author | Quintanilla Carvajal, María Ximena | |
dc.date.accessioned | 07/27/2022 15:14 | |
dc.date.available | 07/27/2022 15:14 | |
dc.date.issued | 05/06/2019 | |
dc.identifier.citation | Beltrán, J. D., Ricaurte, L., Estrada, K. B., & Quintanilla-Carvajal, M. X. (2020). Effect of homogenization methods on the physical stability of nutrition grade nanoliposomes used for encapsulating high oleic palm oil. LWT, 118, 108801. | es_CO |
dc.identifier.issn | 108801 | |
dc.identifier.other | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819311430 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10818/51097 | |
dc.description | 8 páginas | es_CO |
dc.description.abstract | Liposomes are encapsulating systems with high biocompatibility and biodegradability, and low toxicity, which have been studied for their ability to act as carriers of hydrophobic and hydrophilic biocompounds. Physical stability is an important parameter regarding liposome production since viability of using an encapsulation system in manufacturing, like the food industry, depends on it. In this study high oleic palm oil were en- capsulated in nanoliposomes using three different technologies: microfluidization, ultrasound and rotor-stator, to compare the effect of these technologies in the physical stability of nanoliposomes. The results showed that microfluidization was the best technology regarding the physical stability of nanoliposomes during storage in means of small particle sizes and polydispersity index. The optimal process conditions were obtained by response surface methodology. High oleic palm oil nanoliposomes produced by microfluidization and ultrasound were the ones that presented greater stability when the content of the oil was maximized showing that the oil content had a beneficial effect on liposome stability during storage | en |
dc.description.abstract | Los liposomas son sistemas encapsulantes de alta biocompatibilidad y biodegradabilidad, y baja toxicidad, que han sido estudiados por su capacidad para actuar como portadores de biocompuestos hidrofóbicos e hidrofílicos. Físico la estabilidad es un parámetro importante con respecto a la producción de liposomas ya que la viabilidad de usar una encapsulación sistema en la fabricación, como la industria alimentaria, depende de ello. En este estudio el aceite de palma alto oleico se en- encapsulado en nanoliposomas utilizando tres tecnologías diferentes: microfluidización, ultrasonido y rotor-estator, comparar el efecto de estas tecnologías en la estabilidad física de los nanoliposomas. Los resultados mostraron que la microfluidización fue la mejor tecnología en cuanto a la estabilidad física de los nanoliposomas durante el almacenamiento en medio de tamaños de partícula pequeños e índice de polidispersidad. Las condiciones óptimas del proceso se obtuvieron por respuesta metodología de superficie. Los nanoliposomas de aceite de palma alto oleico producidos por microfluidización y ultrasonido fueron los los que presentaron mayor estabilidad cuando se maximizó el contenido de aceite mostrando que el contenido de aceite había un efecto beneficioso sobre la estabilidad de los liposomas durante el almacenamiento | es_CO |
dc.format | application/pdf | es_CO |
dc.language.iso | eng | es_CO |
dc.publisher | LWT | es_CO |
dc.relation.ispartofseries | LWT, 118, 108801 | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.source | Universidad de La Sabana | es_CO |
dc.source | Intellectum Repositorio Universidad de La Sabana | es_CO |
dc.subject | Liposome | en |
dc.subject | Microfluidization | en |
dc.subject | Encapsulation | en |
dc.subject | Ultrasound | en |
dc.subject | Rotor-stator | en |
dc.subject | Soy lecithin | en |
dc.subject | Optimization | en |
dc.subject.other | en | |
dc.title | Effect of homogenization methods on the physical stability of nutrition grade nanoliposomes used for encapsulating high oleic palm oil | en |
dc.title | Efecto de métodos de homogeneización sobre la estabilidad física de nanoliposomas de grado nutricional utilizados para encapsular aceite de palma alto oleico | es_CO |
dc.type | journal article | es_CO |
dc.type.hasVersion | publishedVersion | es_CO |
dc.rights.accessRights | openAccess | es_CO |
dc.identifier.doi | 10.1016/j.lwt.2019.108801 |
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