What gastroenterologists should know about SARS–CoV 2 vaccine: World Endoscopy Organization perspective
Lo que los gastroenterólogos deben saber sobre la vacuna contra el SARS-CoV 2: perspectiva de la Organización Mundial de Endoscopia
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URI: http://hdl.handle.net/10818/62614Visitar enlace: https://www.scopus.com/inward/ ...
ISSN: 20506406
DOI: 10.1002/ueg2.12103
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Spadaccini M.; Canziani L.; Aghemo A.; Lleo A.; Maselli R.; Anderloni A.; Carrara S.; Fugazza A.; Pellegatta G.; Galtieri P.A.; Hassan C.; Greenwald D.; Pochapin M.; Wallace M.Fecha
2021Resumen
Background: The novel Coronavirus (SARS-CoV-2) has caused almost 2 million deaths worldwide. Both Food and Drug Administration and European Medicines Agency have recently approved the first COVID-19 vaccines, and a few more are going to be approved soon. Methods: Several different approaches have been used to stimulate the immune system in mounting a humoral response. As more traditional approaches are under investigation (inactivated virus vaccines, protein subunit vaccines, recombinant virus vaccines), more recent and innovative strategies have been tried (non-replicating viral vector vaccines, RNA based vaccines, DNA based vaccines). Results: Since vaccinations campaigns started in December 2020 in both the US and Europe, gastroenterologists will be one of the main sources of information regarding SARS-CoV 2 vaccination for patients in their practice, including vulnerable patients such as those with Inflammatory Bowel Disease (IBD), patients with chronic liver disease, and GI cancer patients. Conclusions: Thus, we must ourselves be well educated and updated in order to provide unambiguous counseling to these categories of vulnerable patients. In this commentary, we aim to provide a comprehensive review of both approved COVID-19 vaccines and the ones still under development, and explore potential risks, benefits and prioritization of vaccination. © 2021 The Authors. United European Gastroenterology Journal published by Wiley Periodicals LLC. on behalf of United European Gastroenterology. Antecedentes: El nuevo coronavirus (SARS-CoV-2) ha causado casi 2 millones de muertes en todo el mundo. Tanto la Administración de Alimentos y Medicamentos como la Agencia Europea de Medicamentos aprobaron recientemente las primeras vacunas contra la COVID-19, y pronto se aprobarán algunas más. Métodos: Se han utilizado varios enfoques diferentes para estimular el sistema inmunológico para que genere una respuesta humoral. Mientras se investigan enfoques más tradicionales (vacunas de virus inactivados, vacunas de subunidades proteicas, vacunas de virus recombinantes), se han ensayado estrategias más recientes e innovadoras (vacunas de vectores virales no replicantes, vacunas basadas en ARN, vacunas basadas en ADN). Resultados: Desde que comenzaron las campañas de vacunación en diciembre de 2020 tanto en EE. UU. como en Europa, los gastroenterólogos serán una de las principales fuentes de información sobre la vacunación contra el SARS-CoV 2 para los pacientes en su consulta, incluidos los pacientes vulnerables como aquellos con Enfermedad Inflamatoria Intestinal (EII). ), pacientes con enfermedad hepática crónica y pacientes con cáncer gastrointestinal. Conclusiones: Por lo tanto, debemos estar bien educados y actualizados para brindar asesoramiento inequívoco a estas categorías de pacientes vulnerables. En este comentario, nuestro objetivo es proporcionar una revisión exhaustiva de las vacunas contra la COVID-19 aprobadas y las que aún están en desarrollo, y explorar los posibles riesgos, beneficios y priorización de la vacunación. © 2021 Los Autores. Revista United European Gastroenterology publicada por Wiley Periodicals LLC. en nombre de United European Gastroenterology.
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United European Gastroenterology Journal,Open Access,Volume 9, Issue 7, Pages 787 - 796September 2021
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