Bovine milk fatty acid and triacylglycerol composition and structure differ between early and late lactation influencing milk fat solid fat content
La composición y estructura de los ácidos grasos y triacilgliceroles de la leche bovina difieren entre la lactancia temprana y tardía, lo que influye en el contenido de grasa sólida de la leche
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URI: http://hdl.handle.net/10818/62568Visitar enlace: https://www.scopus.com/inward/ ...
ISSN: 9586946
DOI: 10.1016/j.idairyj.2022.105370
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Pacheco-Pappenheim, Sara; Yener, Sine; Goselink, Roselinde; Quintanilla-Carvajal, Maria Ximena; van Valenberg, Hein J.F.; Hettinga, KasperData
2022Resumo
Milk samples were collected in early lactation (8–14 days in milk; DIM) and late lactation (199–326 DIM) from 11 cows to assess the differences in bovine milk fatty acid (FA) and triacylglycerol (TAG) composition, FA positional distribution in the TAG structure, and milk solid fat content (SFC). Cows in early lactation that were in negative energy balance, mobilised C16:0, C18:0, and C18:1cis9 from their body fat stores, increasing the concentrations of these FA in milk fat. These high concentrations of C18:0 and C18:1cis9 enhanced the synthesis of high molecular weight TAG and decreased milk fat SFC in early lactation. For both lactation stages, alterations in the total FA concentrations in the TAG structures resulted in changes in the abundances and the proportions of the FA at the sn-2 and sn-1 (3) positions in the TAG structure, yet without affecting the main esterification preferences of the FA. © 2022 The Author(s) Se recolectaron muestras de leche al inicio de la lactancia (8 a 14 días en leche; DIM) y a finales de la lactancia (199 a 326 DIM) de 11 vacas para evaluar las diferencias en la composición de ácidos grasos (AG) y triacilgliceroles (TAG) de la leche bovina, posición de los AG. distribución en la estructura de TAG y contenido de grasa sólida de la leche (SFC). Las vacas en lactancia temprana que tenían un balance energético negativo movilizaron C16:0, C18:0 y C18:1cis9 de sus reservas de grasa corporal, aumentando las concentraciones de estos AG en la grasa de la leche. Estas altas concentraciones de C18:0 y C18:1cis9 mejoraron la síntesis de TAG de alto peso molecular y disminuyeron el SFC de la grasa láctea al comienzo de la lactancia. Para ambas etapas de lactancia, las alteraciones en las concentraciones totales de AG en las estructuras TAG dieron como resultado cambios en las abundancias y proporciones de los AG en las posiciones sn-2 y sn-1 (3) en la estructura TAG, pero sin afectar las principales Preferencias de esterificación de los FA. © 2022 El autor (es)
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Ubicación
International dairy journal, Vol.131, p.105370, Article 105370
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- Facultad de Ingeniería [501]