Listeria monocytogenesin food handlers: a new approach to address the dangers in food industry
Listeria monocytogenes en manipuladores de alimentos: un nuevo enfoque para tener en cuenta en los peligros de la industria alimentaria
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URI: http://hdl.handle.net/10818/57840Visitar enlace: http://www.scielo.org.co/sciel ...
DOI: 10.7705/biomedica.v33i2.716
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2013Resumo
Introduction: Foodborne diseases are a high-impact health problem. Listeria monocytogenes
is frequently associated with contaminated meat and dairy foods. Monitoring their presence
at various stages during production is important to control the spread of this microorganism.
Objective: To determine the prevalence of L. monocytogenes in meat and dairy food handlers in ten
departments of Colombia and to find an association between the presence of this microorganism and
possible risk factors.
Materials and methods: A cross sectional study was carried out to determine the presence of L.
monocytogenes in fecal samples and swabs taken from the hands of 1322 food handlers. A questionnaire
was applied to determine possible risk factors and a statistical analysis was carried out to determine
frequencies and relationships between potential risk factors and the presence of L. monocytogenes.
Results: 138 (10.4%) food handlers were positive for L. monocytogenes and a statistically significant
association was found between the presence of this microorganism and the following risk factors: “Lack of knowledge about the concept of cross-contamination” (OR ( CI 95%) = 1.518 P = 0.004), and
“Not practicing cleaning and disinfection procedures appropriately” (OR ( CI 95%) = 1.292 P = 0.005)
Conclusion: Prevalence of L. monocytogenes carriers was established among meat and dairy food
handlers and food handlers practices were associated as risk factors for carrier condition. This study is
a useful tool for the monitoring, epidemiological characterization and definition of strategies to control
this pathogen Introducción. Las enfermedades transmitidas por alimentos constituyen un problema sanitario de
alto impacto. Listeria monocytogenes se asocia frecuentemente con contaminación de alimentos
lácteos y cárnicos. Vigilar su presencia en varios puntos de esta producción, es vital para controlar la
diseminación del microorganismo.
Objetivo. Determinar la prevalencia de L. monocytogenes en manipuladores de alimentos de
lácteos y cárnicos en 10 departamentos de Colombia y buscar la asociación entre la presencia del
microorganismo y posibles factores de riesgo.
Materiales y métodos. Se llevó a cabo un estudio descriptivo de corte transversal, en el cual
se determinó la presencia de L. monocytogenes en muestras de materia fecal y frotis de manos,
provenientes de 1.322 manipuladores de alimentos. Se aplicó un cuestionario para conocer posibles
factores de riesgo, y se llevó a cabo un análisis estadístico para determinar frecuencias y establecer
relaciones entre los posibles factores de riesgo y el estado del portador.
Resultados. Hubo 138 (10,4 %) manipuladores de alimentos que resultaron positivos para L.
monocytogenes y se encontró asociación estadísticamente significativa entre la presencia del
microorganismo y “no conocer el concepto de contaminación cruzada” (OR (IC95%)=1,518; p=0,004),
así como con “no practicar procedimientos de limpieza y desinfección adecuados” (OR (IC95%)=1,292;
p=0,005).
Conclusión. Se estableció una prevalencia de portadores de L. monocytogenes entre manipuladores
de alimentos de derivados lácteos y cárnicos, y se logró asociar las prácticas higiénicas de los
manipuladores de alimentos como factores de riesgo. El estudio se convierte en una herramienta útil
para la vigilancia, la caracterización epidemiológica y el planteamiento de estrategias de control de
este microorganismo
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Ubicación
Biomédica vol.33 no.3
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