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Crioconcentración en bloque de soluciones acuosas de café

dc.contributor.authorRamírez, Alejandra
dc.contributor.authorMoreno Moreno, Fabián Leonardo
dc.contributor.authorRuiz Pardo, Ruth Yolanda
dc.date.accessioned7/16/2018 11:44
dc.date.available7/16/2018 11:44
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0121-4004
dc.identifier.otherhttp://www.redalyc.org/articulo.oa?id=169823914010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10818/33351
dc.description4 páginases_CO
dc.description.abstractFreeze concentration is a technique for solutions dewatering by cooling and freezing until the formation and separation of ice crystal of high purity. This technique avoid quality loss by thermal degradation of concentrated substances. Coffee solutions were freeze concentrated and the effect of freezing and thawing temperature on concentration process were tested. Four treatments were performed, with two levels: freeze temperature Tf (-10 y -20°C) and thawing temperature Tt (20 y 30°C) for coffee solutions with initial concentration 2.0 ± 0.01% °Bx. It was determined that is possible freeze-concentrate the solutions under the conditions studied. The solute recovery is higher for the thawing rate below 20%.en
dc.description.abstractLa crioconcentración es una técnica para la eliminación de agua de una solución por enfriamiento y congelamiento hasta la formaciÛn y separaciÛn de cristales de hielo de alta pureza. La tÈcnica evita la pÈrdida de calidad por degradación térmica de las soluciones concentradas. Se crioconcentró soluciones acuosas de café y se determinó el efecto de la temperatura de congelación y descongelación sobre el proceso. Se realizó 4 tratamientos con dos niveles: temperatura de congelación Tc (-10 y -20°C) y temperatura de descongelaciÛn Td (20 y 30°C) para soluciones de café con concentración inicial de 2,0 ± 0,01% °Bx. Se determinÛ que fue posible crioconcentrar las soluciones de bajo las condiciones estudiadas. La recuperaciÛn de soluto se hace mayor para fracciones de descongelación menores al 20%.es_CO
dc.formatapplication/pdfes_CO
dc.language.isospaes_CO
dc.publisherVitaees_CO
dc.relation.ispartofseriesVitae, vol. 19, núm. 1, enero-abril, 2012, p. S54-S56
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.sourceUniversidad de La Sabanaes_CO
dc.sourceIntellectum Repositorio Universidad de La Sabanaes_CO
dc.subjectBlock freeze concentrationen
dc.subjectCoffee solutionsen
dc.subjectFreeze indexen
dc.subjectthawing temperatureen
dc.subjectCrioconcentración en bloquees_CO
dc.subjectSoluciones de cafées_CO
dc.subjectTemperaturas de congelaciónes_CO
dc.subjectDescongelaciónes_CO
dc.titleBLOCK FREEZE CONCENTRATION OF AQUEOUS COFFEE SOLUTIONSen
dc.titleCrioconcentración en bloque de soluciones acuosas de cafées_CO
dc.title.alternativeBLOCK FREEZE CONCENTRATION OF AQUEOUS COFFEE SOLUTIONSen
dc.typejournal articlees_CO
dc.type.hasVersionpublishedVersiones_CO
dc.rights.accessRightsopenAccesses_CO


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