Degradación in-vitro de mezclas de poliuretano termoplástico y almidón modificado
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URI: http://hdl.handle.net/10818/24300Visitar enlace: http://www.scielo.br/pdf/po/v2 ...
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ISSN: 0104-1428
DOI: 10.4322/polimeros.2013.035
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2013Abstract
The chemical structure of the cassava starch was modified by acylation. Cassava starch modified was mixed
with urethane prepolymer based on castor oil modified by transesterification (MCO) and isophorone diisocyanate (IPDI)
in order to prepare starch-blended thermoplastic polyurethanes. Polyurethanes were exposed to in-vitro degradation
then monitored for changes in mass and mechanical and thermal properties over a period of 365 days. The effect of
starch modified content on the thermal and physical properties of the resulting materials was detailed investigated by
dynamic mechanical thermal analysis (DMTA) and measurements of mechanical properties. The aim of this study was
to examine the effect of introducing starch modified into the polyurethane on the properties and in-vitro degradation. La estructura química del almidón de yuca se modificó mediante una reacción de acilación. El almidón de yuca modificado se mezcló con un prepolímero de uretano obtenido a partir de aceite de ricino modificado por transesterificación (MCO) y diisocianato de isoforona (IPDI) con el fin de preparar mezclas de almidón-poliuretano termoplástico. Los poliuretanos fueron expuestos a degradación in-vitro durante un período de 365 días y se evaluó la pérdida de masa y el cambio de las propiedades mecánicas y térmicas. El objetivo de este estudio fue examinar el efecto de la incorporación de almidón modificado por acilación en el poliuretano sobre las propiedades mecánicas, térmicas y la velocidad de degradación.
Keywords
Ubication
Polímeros vol.23 no.3 São Carlos 2013 Epub June 07, 2013
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- Facultad de Ingeniería [506]