%0 Generic %A Castro Sánchez, Adriana María %A Mayorga Lancheros, Edgar Yesid %A Mayorga Lancheros, María Ximena %A Moreno Moreno, Fabián Leonardo %8 09/10/2020 %@ 1744-7569 %U http://hdl.handle.net/10818/51833 %X The refractance window and convective drying modelling of feijoa is important to dryers design used for the fruit preservation. This work presents the sorption isotherms and the drying kinetics of the convective and refractance window drying of feijoa slices. Feijoa was dried by convective drying at 50, 60, and 70°C, air velocities of 0.5 and 1 ms−1 and by refractance window at 60, 70, 80°C, with thicknesses of 3 mm and 5 mm for both technologies. The sorption isotherms were determined at 25, 35 and 45°C. Twelve thin-layer models and the effects of the operative conditions were analysed. The most suitable models were the logistic and Midilli for both drying methods. The Peleg adsorption model adequately described the experimental data over the entire measured range of the water activity. Drying modelling and sorption isotherms can be used in process optimisation and dryers design %X La ventana de refractancia y el modelado del secado por convección de la feijoa son importantes para el diseño de secadores utilizados para la conservación de la fruta. Este trabajo presenta las isotermas de sorción y la cinética de secado del secado por convección y ventana de refractancia de rodajas de feijoa. La feijoa se secó por convección a 50, 60 y 70°C, velocidades de aire de 0.5 y 1 ms−1 y por ventana de refractancia a 60, 70, 80°C, con espesores de 3 mm y 5 mm para ambas tecnologías. Las isotermas de sorción se determinaron a 25, 35 y 45°C. Se analizaron doce modelos de capa fina y los efectos de las condiciones operativas. Los modelos más adecuados fueron el logístico y Midilli para ambos métodos de secado. El modelo de adsorción de Peleg describió adecuadamente los datos experimentales en todo el rango medido de la actividad del agua. El modelado de secado y las isotermas de sorción se pueden utilizar en la optimización de procesos y el diseño de secadores. %I International Journal of Postharvest Technology and Innovation %K Convective %K Refractive %K Thin layer %K Fruit %K Sorption isotherms %K Mathematical modelling %K Diffusivity %K Midilli model %K Logistic model %K Peleg model %T Sorption isotherms and drying kinetics modelling of convective and refractance window drying of feijoa slices (Acca sellowiana Berg) %T Isotermas de sorción y modelado de la cinética de secado del secado convectivo y de ventana de refractancia de rodajas de feijoa (Acca sellowiana Berg) %R 10.1504/IJPTI.2020.109634 %~ Intellectum