@misc{10818/33351, year = {2012}, url = {http://hdl.handle.net/10818/33351}, abstract = {Freeze concentration is a technique for solutions dewatering by cooling and freezing until the formation and separation of ice crystal of high purity. This technique avoid quality loss by thermal degradation of concentrated substances. Coffee solutions were freeze concentrated and the effect of freezing and thawing temperature on concentration process were tested. Four treatments were performed, with two levels: freeze temperature Tf (-10 y -20°C) and thawing temperature Tt (20 y 30°C) for coffee solutions with initial concentration 2.0 ± 0.01% °Bx. It was determined that is possible freeze-concentrate the solutions under the conditions studied. The solute recovery is higher for the thawing rate below 20%.}, abstract = {La crioconcentración es una técnica para la eliminación de agua de una solución por enfriamiento y congelamiento hasta la formaciÛn y separaciÛn de cristales de hielo de alta pureza. La tÈcnica evita la pÈrdida de calidad por degradación térmica de las soluciones concentradas. Se crioconcentró soluciones acuosas de café y se determinó el efecto de la temperatura de congelación y descongelación sobre el proceso. Se realizó 4 tratamientos con dos niveles: temperatura de congelación Tc (-10 y -20°C) y temperatura de descongelaciÛn Td (20 y 30°C) para soluciones de café con concentración inicial de 2,0 ± 0,01% °Bx. Se determinÛ que fue posible crioconcentrar las soluciones de bajo las condiciones estudiadas. La recuperaciÛn de soluto se hace mayor para fracciones de descongelación menores al 20%.}, publisher = {Vitae}, keywords = {Block freeze concentration}, keywords = {Coffee solutions}, keywords = {Freeze index}, keywords = {thawing temperature}, keywords = {Crioconcentración en bloque}, keywords = {Soluciones de café}, keywords = {Temperaturas de congelación}, keywords = {Descongelación}, title = {BLOCK FREEZE CONCENTRATION OF AQUEOUS COFFEE SOLUTIONS}, title = {Crioconcentración en bloque de soluciones acuosas de café}, author = {Ramírez, Alejandra and Moreno Moreno, Fabián Leonardo and Ruiz Pardo, Ruth Yolanda}, }