%0 Generic %A Aragón Rojas, Stephanía %A Ruiz Pard, Ruth Y. %A Quintanilla Carvajal, María Ximena %A Hernández Sánchez, Humberto %8 2018-12-04 %@ 1947-6337 %U http://hdl.handle.net/10818/43799 %X The aim of this study was to develop a culture medium based on whey for the improvement of the probiotic characteristics of Lactobacillus fermentum K73 in submerged culture. Response surface methodology was used to determine the effects of culture conditions (whey and yeast extract concentration, pH, and agitation) on growth and probiotic characteristics of the lactic acid bacterium. Results showed that whey and yeast extract concentrations were the most influential variables in the responses. The conditions for maximal final cell count (10.783 log (CFU/ml)), minimal lag phase duration (1.022 h), minimal decrease under acid stress conditions (0.097 log (CFU/ml)) and a decrease in biomass in the presence of 0.3% bile salts of 2.58 log (CFU/ml) were: 44.6 g/L of whey, 25 g/L of yeast extract, pH 5.5 and an agitation rate of 100 rpm. These results are the first to indicate that the optimization of the expression of probiotic characteristics of microorganisms is feasible. %X El objetivo de este estudio fue el desarrollo de un medio de cultivo basado en suero para mejorar las características probióticas de Lactobacillus fermentum K73 en cultivo sumergido. Se usó la metodología de superficie de respuesta (RSM) para determinar los efectos de las condiciones de cultivo (concentración de suero y extracto de levadura, pH y agitación) sobre el crecimiento y características probióticas de la bacteria láctica. Los resultados mostraron que las concentraciones de suero y extracto de levadura fueron las variables de mayor importancia. Las condiciones para una máxima cuenta celular final (10.783 log (UFC/ml)), una mínima duración de la fase lag (1.022 h), una mínima disminución en concentración bajo condiciones de estrés ácido (0.097 log (UFC/ml)) and en presencia de 0.3% de sales biliares (2.58 log (UFC/ml)) fueron: 44.6 g/L de suero, 25 g/L de extracto de levadura, pH 5.5 and y una velocidad de agitación de 100 rpm. Estos resultados son los primeros en indicar que es posible optimizar la expresión de características probióticas de microorganismos. %I CyTA - Journal of Food %K Lactobacillus fermentum K73 %K Whey %K Probiotic production %K Culture conditions optimization %K Stress resistance %T Optimization of the production and stress resistance of the probiotic Lactobacillus fermentum K73 in a submerged bioreactor using a whey-based culture medium %T Optimización de la producción y resistencia al estrés del probiótico Lactobacillus fermentum K73 en un reactor sumergido usando un medio de cultivo a base de suero lácteo %R 10.1080/19476337.2018.1527785 %~ Intellectum