@misc{10818/62529, year = {2023}, url = {http://hdl.handle.net/10818/62529}, abstract = {The Colombian Amazon is a megadiverse region with high potential for commercial use in the pharmaceutical, food, and cosmetic industries, constantly expanding and looking for new alternatives from natural resources; unfortunately, few characterization reports of its profitable non-timber species in Colombia have been conducted. This work aimed to perform a comprehensive analysis of traditionally used species: Carapa guianensis (Andiroba), Euterpe precatoria (Asai), Mauritia flexuosa (Miriti), Astrocaryum murumuru (Murumuru), Plukenetia volubilis (Sacha Inchi), and Caryodendron orinocense H.Karst (Cacay). For this purpose, oil and fat quality indices, phytosterol, carotenoid, tocopherol, and tocotrienol content, as well as density and refractive index, were measured to establish their quality level. Multivariate analysis showed four groups of samples; such differences were mainly due to the composition rather than quality indices and physical properties, especially the content of saturated and unsaturated fatty acids. All species reported a precise composition, which makes them noninterchangeable, and Miriti oil arose as the most versatile ingredient for the industry. The Colombian Amazon region is a promising source of quality raw material, especially for oils/fats and unsaturated fatty acids; this resulted in the most interest for pharmaceutical, food, and cosmetic purposes. © 2023 by the authors.}, abstract = {La Amazonía colombiana es una región megadiversa con alto potencial de uso comercial en las industrias farmacéutica, alimentaria y cosmética, en constante expansión y búsqueda de nuevas alternativas a partir de recursos naturales; lamentablemente se han realizado pocos informes de caracterización de sus especies no maderables rentables en Colombia. Este trabajo tuvo como objetivo realizar un análisis integral de las especies de uso tradicional: Carapa guianensis (Andiroba), Euterpe precatoria (Asai), Mauritia flexuosa (Miriti), Astrocaryum murumuru (Murumuru), Plukenetia volubilis (Sacha Inchi), y Caryodendron orinocense H.Karst. (Cacay). Para ello se midieron índices de calidad de aceites y grasas, contenido de fitosterol, carotenoide, tocoferol y tocotrienol, así como densidad e índice de refracción, para establecer su nivel de calidad. El análisis multivariado mostró cuatro grupos de muestras; tales diferencias se debieron principalmente a la composición más que a los índices de calidad y las propiedades físicas, especialmente el contenido de ácidos grasos saturados e insaturados. Todas las especies reportaron una composición precisa, lo que las hace no intercambiables, y el aceite de Miriti surgió como el ingrediente más versátil para la industria. La región amazónica colombiana es una fuente prometedora de materia prima de calidad, especialmente para aceites/grasas y ácidos grasos insaturados; esto resultó en el mayor interés para fines farmacéuticos, alimentarios y cosméticos. © 2023 por los autores.}, publisher = {Biomolecules}, title = {Comprehensive Characterization of Oils and Fats of Six Species from the Colombian Amazon Region with Industrial Potential}, title = {Caracterización Integral de Aceites y Grasas de Seis Especies de la Amazonía Colombiana con Potencial Industrial}, doi = {10.3390/biom13060985}, author = {Lozano-Garzón, Kimberly and Orduz-Díaz, Luisa L. and Guerrero-Perilla, Camilo and Quintero-Mendoza, Willian and Carrillo, Marcela P. and Cardona-Jaramillo, Juliana E.C.}, }