@misc{10818/52160, year = {2021}, url = {http://hdl.handle.net/10818/52160}, abstract = {This study attempted to identify the overall impact of COVID-19 on the restaurant industry in Colombia through the interviews with ten restaurant owners or chefs (e.g., fine-dining, family-dining, casual dining, and quick-service restaurants). Adopting the three phase post-pandemic planning framework, this study examined how the restaurants responded, recovered, and renewed their businesses and what survival strategies they have been implementing to respond to the new normal after the COVID-19 outbreaks. Findings of the study indicated the restaurants in Colombia focused on and developed four operational survival strategies: operational transformation and challenges, government support, social responsibility, and precautionary measurement practices, focusing on their core value and assets such as employees and menus.}, abstract = {Este estudio intentó identificar el impacto general de COVID-19 en la industria de restaurantes en Colombia a través de entrevistas con diez dueños de restaurantes o chefs (por ejemplo, restaurantes de alta cocina, familiares, casuales y de servicio rápido). Adoptando el marco de planificación pospandemia de tres fases, este estudio examinó cómo los restaurantes respondieron, se recuperaron y renovaron sus negocios y qué estrategias de supervivencia han estado implementando para responder a la nueva normalidad después de los brotes de COVID-19. Los hallazgos del estudio indicaron que los restaurantes en Colombia se enfocaron y desarrollaron cuatro estrategias operativas de supervivencia: transformación y desafíos operativos, apoyo gubernamental, responsabilidad social y prácticas de medición preventiva, enfocándose en su valor central y activos como empleados y menús.}, publisher = {Journal of Foodservice Business Research}, title = {How do restaurants respond to the COVID-19 pandemic? Lessons from Colombian restauranteurs and their survival strategies}, title = {¿Cómo responden los restaurantes a la pandemia de COVID-19? Lecciones de restauranteros colombianos y sus estrategias de supervivencia}, doi = {10.1080/15378020.2021.2006037}, author = {Zapata Cuervo, Natalia and Montes Guerra, Maricela Isabel and Jeong, Miyoung}, }