%0 Generic %A Giraldo-Cadavid, Luis Fernando %A Gutiérrez-Achury, Alejandra María %A Ruales-Suárez, Karem %A Rengifo-Varona, Maria Leonor %A Barros, Camilo %A Posada, Andrés %A Romero, Carlos %A Galvis, Ana María %8 2016-01-23 %@ 1432-0460 %U http://hdl.handle.net/10818/48378 %X Dysphagia might affect 12 % of the general population, and its complications include pneumonia, malnutrition, social isolation, and death. No validated Spanish symptom survey exists to quantify dysphagia symptoms among Latin Americans. Therefore, we performed a prospective cohort study in a tertiary care university hospital to validate the Spanish version of the 10-Item Eating-Assessment-Tool (EAT-10spa) for use in Colombia. After an interdisciplinary committee of five bilingual specialists evaluated the EAT-10spa (translated and validated in Spain) and deemed it appropriate for the Colombian culture, its feasibility, reliability, validity, sensitivity to change, and diagnostic capacity were evaluated. As a reference standard, we used the flexible endoscopic evaluation of swallowing with sensory testing and a standardized clinical evaluation. All assessments were blinded. In total, 133 subjects were included (52 % women, mean age 55 years) and completed the EAT-10spa (median completion time: 2 min [IQR 1–3 min]), 39 % of whom had an elementary-level education. Cronbach’s α coefficient: 0.91; test–retest intra-class correlation coefficient: 0.94. The Spearman’s correlation coefficient of the EAT-10spa with the 8-point penetration-aspiration scale was 0.54 (P < 0.001). The area under the receiver-operating-characteristic-curve (AUC-ROC) for dysphagia and aspiration were 0.79 (P < 0.001) and 0.81 (P < 0.001), respectively. The best cut-off points for dysphagia and aspiration were EAT-10spa ≥2 (sensitivity 93.6 %, specificity 36.4 %) and EAT-10spa ≥4 (sensitivity 94.3 %, specificity 49.5 %), respectively. A reduction in the EAT-10 ≥3 was the best cut-off point for a clinically significant improvement (AUC-ROC 0.83; P < 0.0001). The EAT-10spa showed excellent psychometric properties and discriminatory capacity for use in Colombia. %X La disfagia puede afectar al 12 % de la población general y sus complicaciones incluyen neumonía, desnutrición, aislamiento social y muerte. No existe una encuesta validada de síntomas en español para cuantificar los síntomas de disfagia entre los latinoamericanos. Por lo tanto, realizamos un estudio de cohorte prospectivo en un hospital universitario de tercer nivel de atención para validar la versión en español de la herramienta de evaluación de alimentación de 10 elementos (EAT-10spa) para su uso en Colombia. Luego de que un comité interdisciplinario de cinco especialistas bilingües evaluara el EAT-10spa (traducido y validado en España) y lo considerara apropiado para la cultura colombiana, se evaluó su factibilidad, confiabilidad, validez, sensibilidad al cambio y capacidad diagnóstica. Como norma de referencia, utilizamos la evaluación endoscópica flexible de la deglución con pruebas sensoriales y una evaluación clínica estandarizada. Todas las evaluaciones fueron cegadas. En total, se incluyeron 133 sujetos (52 % mujeres, edad media 55 años) que completaron el EAT-10spa (tiempo medio de finalización: 2 min [IQR 1-3 min]), de los cuales el 39 % tenía educación primaria. coeficiente α de Cronbach: 0,91; coeficiente de correlación intraclase test-retest: 0,94. El coeficiente de correlación de Spearman del EAT-10spa con la escala de penetración-aspiración de 8 puntos fue de 0,54 (P < 0,001). El área bajo la curva característica operativa del receptor (AUC-ROC) para la disfagia y la aspiración fue de 0,79 (P < 0,001) y 0,81 (P < 0,001), respectivamente. Los mejores puntos de corte para disfagia y aspiración fueron EAT-10spa ≥2 (sensibilidad 93,6 %, especificidad 36. 4 %) y EAT-10spa ≥4 (sensibilidad 94,3 %, especificidad 49,5 %), respectivamente. Una reducción en el EAT-10 ≥3 fue el mejor punto de corte para una mejoría clínicamente significativa (AUC-ROC 0,83; P < 0,0001). El EAT-10spa mostró excelentes propiedades psicométricas y capacidad discriminatoria para su uso en Colombia. %I Dysphagia %T Validation of the Spanish Version of the Eating Assessment Tool-10 (EAT-10spa) in Colombia. A Blinded Prospective Cohort Study %T Validación de la versión en español del Eating Assessment Tool-10 (EAT-10spa) en Colombia. Un estudio de cohorte prospectivo ciego %R 10.1007/s00455-016-9690-1 %~ Intellectum