@misc{10818/27415, year = {2010}, url = {http://hdl.handle.net/10818/27415}, abstract = {According to popular belief, borojó ( Borojoa patinoi cuatrec. ) fruit is recognized for its preservative properties, possibly related to the presence of phe nolic compounds. The content of polyphenols and the ir antimicrobial activity against pathogens as Escherichia coli and Staphylococcus aureus were evaluated in this research. Borojó fruit has polyphenol content betwe en 600 and 800 mg gallic acid/100gr, and antimicrob ial activity against S. aureus and E. coli with inhibition halos between 12 and 9 mm respectively. These r esults showed the advantages that have this fruit from the Rubia ceae family as a potential antimicrobial agent in food and cosmetics industries.}, abstract = {El fruto del borojó (Borojoa patinoi cuatrec.) es reconocido en la tradición popular por sus propiedades como conservante, posiblemente relacionadas con la presencia en él de compuestos fenólicos. En esta investigación se evaluó el contenido de polifenoles y su actividad antimicrobiana frente a patógenos como Escherichia coli y Staphylococcus aureus. El fruto del borojó tiene un contenido de polifenoles que oscila entre 600 y 800 mg ácido gálico/100gr, y actividad antimicrobia na frente a S. aureus y E. coli, determinada por halos de inhibición entre 12 y 9 mm respec ivamente. Estos resultados muestran el potencial que tiene este fruto de la familia de las Rubiaceae como posible agente antimicrobiano para ser utilizado en la industria agroalimentaria y cosmética}, publisher = {VITAE, Revista de la Facultad de Química Farmacéutica}, keywords = {Antimicrobial activity}, keywords = {Borojó}, keywords = {Polifenoles}, keywords = {E. coli}, keywords = {S. aureus}, keywords = {Actividad antimicrobiana}, keywords = {Borojó}, keywords = {Polifenoles}, keywords = {E. coli}, keywords = {S. aureus}, title = {BOROJÓ ( Borojoa patinoi ): SOURCE OF POLYPHENOLS WITH ANTIMICROBIAL ACTIVIT Y}, title = {Borojó (borojoa patinoi): fuente de polifenoles con actividad antimicrobiana}, author = {Sotelo Díaz, Luz Indira and Camelo Méndez, Gustavo Adolfo and Casas F., Nidia}, }